Vitamine D, hoe belangrijk is deze vitamine?

Vitamine D, hoe belangrijk is deze vitamine?

Vitamine D maken we aan door in de zon te zijn, maar wist je ook dat we deze nodig hebben voor ons immuunsysteem? voor sterke botten, spieren en tanden? Het belangrijk is voor vruchtbaarheid? In deze blog vertel ik jullie wat vitamine D is, waarin het zit en hoe belangrijk deze vitamine is.

Vitamine D is een vet oplosbare vitamine, eigenlijk is het geen vitamine maar een hormoon wat gemaakt wordt uit cholesterol. Het helpt ons lichaam met vele functies in o.a. de hersenen, hart, spieren, schildklier, baarmoeder en prostaat. Het is dus heel belangrijk dat we genoeg voorraad in ons lichaam hebben.

Hoe belangrijk is Vitamine D?

Halen we vitamine D alleen maar uit zonlicht?

Zonlicht is de bekendste manier om vitamine D aan te vullen. Maar wist je dat als je jezelf insmeert met zonnebrand het niet mogelijk is om het aan te maken? of met een zonnebril op je lichaam ook geen vitamine D aanmaakt? In Nederland schijnt de zon ook maar een paar maanden krachtig genoeg. Om genoeg binnen te krijgen moet je elke dag (in de zomer) minimaal 20 minuten in de zon verblijven zonder jezelf in te smeren, geen zonnebril op en blote armen en benen hebben. Kan jij hieraan voldoen? De meeste mensen niet!
Gelukkig hebben we ook voeding & supplementen om onze voorraad aan te vullen. Eieren, vette vis, lever en zuivel bevatten allemaal vitamine D.

Welke symptomen horen bij een tekort?

Uit onderzoek is gebleken dat veel ziektes een verband houden met een tekort aan vitamine D denk bijvoorbeeld aan osteoporose en fibromyalgie. Maar waar iedereen wel eens te maken krijgt is de griep. Vaak zie je rond november al een ziektegolf. Hoesten, verkouden en griep allemaal signalen van een verminderd immuunsysteem. Grote kans dat je een tekort hebt als jij dan ook al loopt te snotteren en dan moet de winter nog beginnen!

Daarnaast helpt het ook een winterdepressie voorkomen, heeft het een gunstig effect op hart en bloedvaten, is het een belangrijke vitamine voor de vruchtbaarheid & verminderd het de vetopslag.

Hoe kunnen we een tekort aanvullen?

Naast voldoende zonlicht (zonder alle beperkingen) eten van eieren, vette vis, kalfs & runderlever, eetbare planten, zwammen & gist kunnen we ook supplementen slikken. Zorg altijd dat je een goede kwaliteit supplementen koopt. Deze kan je herkennen doordat er geen extra vulstoffen aan toegevoegd zijn en dat het vitamine D3 (cholecalciferol) bevat. Om de vitamine beter op te nemen in het lichaam is het raadzaam om deze te combineren met vitamine K2. (Let op: slik je bloedverdunners dan mag je geen vitamine K2 innemen)

Baby’s, kinderen, mensen met een donkere huidskleur, zwangere vrouwen, mensen boven de 50 en mensen die niet genoeg zonlicht zien omdat ze bijvoorbeeld de hele dag binnen aan het werk zijn, moeten het hele jaar extra vitamine D innemen. Alle overige mensen raad ik aan om van oktober tot mei ook extra suppletie te nemen omdat de zon in Nederland niet sterk genoeg is om het via de huid aan te maken.

Vitamine D die ik goed vind is deze of deze met Vitamine K2 erbij. Gebruik je de visolie van Eqology? Dan kan je ook daar de vitamine D aan toevoegen.

Wil je graag meer weten hierover, of ben je benieuwd of je zelf een tekort hebt dan kan je dit bij mij laten testen neem contact met mij op

Gratis EMB test

Start voor 31 juli met HormoNEI

Om te vieren dat de website live is krijg je een gratis EMB test als je start met HormoNEI. Betaal je voor 31 juli kan je starten uitstellen tot 1 september.

Gebruik de kortingscode EMB2024 en de EMB test wordt automatisch aan je bestelling toegevoegd.