Wat is een trage schildklier?

Klachten van een trage schildklier

Iedereen is wel eens moe, maar wist je dat vermoeidheid één van de symptomen is die kan horen bij een trage schildklier? Een te langzaam werkende schildklier wordt ook wel hypothyreoïdie genoemd. Andere symptomen die hierbij kunnen horen zijn hoofdpijn, depressie en obstipatie. Maar er is nog meer waar je last van kunt hebben bij een trage schildklier namelijk heesheid, haarverlies, droge huid, gewichtstoename, spierpijn en het altijd / snel koud hebben.

Een te traag werkende schildklier komt het meeste voor. Dat noemen we hypothyreoïde. Een klacht die daarbij vaak wordt uitgesproken is vermoeidheid en dan met name in de ochtend, maar ook koude handen en voeten, een droge huid en toename in gewicht. Qua oorzaken kunnen er verschillende opties zijn, iemand kan een auto-immuunziekte hebben (zoals bijvoorbeeld de ziekte van Hashimoto), maar een tekort aan jodium is ook een veel voorkomende oorzaak. Als je een tekort hebt aan jodium, dan is het mogelijk dat dit de aanmaak van een schildklierhormoon remt. Ook een tekort aan selenium kan een oorzaak zijn, dit mineraal is namelijk nodig om van inactief T4 actief T3 te maken. Voor de omzet van T4 naar T3 is er voldoende zink nodig. Als je last hebt van veel stress dan heeft je lichaam sowieso extra zink nodig. Ook vitamine B12 is van groot belang, veel mensen die een te traag werkende schildklier hebben, hebben ook een tekort aan B12.

Belang van het schildklierhormoon

Een schildklierhormoon is heel gevoelig, het is ook heel afhankelijk van je leefstijl. Voeding en bewegen spelen hierin dan ook een grote rol. Je lever moet bijvoorbeeld goed functioneren, er moeten ook genoeg bouwstoffen aanwezig zijn om schildklierhormoon aan te maken. Gezonde voeding is een eerste vereiste. Hierbij kun je denken aan het verminderen van suikers en van transvetten, maar ook variatie op het gebied van voeding is van groot belang. Vers eten en alles zelf bereiden is het beste voor je lichaam. Je kunt ook wat voedingsstoffen extra toevoegen zoals vis, garnalen en paranoten (zit veel selenium in).

Oorzaak trage schildklier vinden en behandelen

Het is vervelend als je iedere ochtend erg vermoeid bent, het koud hebt en bijvoorbeeld last hebt van hoofdpijn of spierpijn. Daarom is het verstandig om na te gaan wat er gaande is. Het kan zijn dat je last hebt van veel stress, of een tekort aan voedingsstoffen (zoals jodium). Maar als baby kan je al geboren worden met een trage schildklier omdat je moeder deze bijvoorbeeld heeft en dat je dit hebt meegekregen.
Heb jij het vermoeden dat je een trage schildklier hebt? Samen met jou kan ik uitzoeken of dit zo is en wat de oorzaak is. Op het moment dat we de oorzaak achterhaald hebben kunnen we ook aan de slag gaan om te zorgen dat jouw schildklier beter gaat functioneren.

Download hieronder gratis de hormoonchecklist om inzicht te krijgen in al je hormonen of ga naar “werk met mij” boven in het menu en kijk hoe we meteen samen van start kunnen.

Hormoonchecklist

Ben jij benieuwd of dat naast de schildklier nog andere hormonen uit balans zijn?

Check in 6 stappen welke hormonen uit balans zijn!

Vraag mijn gratis hormoonchecklist aan én ontdek in 6 stappen welke hormonen uit balans zijn

Goed dat je de checklist aanvraagt, ik ben benieuwd met welke reden jij de checklist aanvraagt.*

Gratis EMB test

Start voor 31 juli met HormoNEI

Om te vieren dat de website live is krijg je een gratis EMB test als je start met HormoNEI. Betaal je voor 31 juli kan je starten uitstellen tot 1 september.

Gebruik de kortingscode EMB2024 en de EMB test wordt automatisch aan je bestelling toegevoegd.