Jezelf niet herkennen, stemmingswisselingen, hoofdpijn, een kort lontje, pijnlijke borsten, geen energie hebben, depressieve gevoelens of een opgeblazen gevoel hebben. Herken jij hier een of meerdere klachten van? Grote kans dat jij last hebt van PMS klachten!
In deze blog ga ik je uitleggen hoe PMS ontstaat, of je zwanger kunt worden met PMS, of anticonceptie de oplossing is én ik geef je tips hoe je er zelf iets aan kunt doen.
PMS betekent Premenstrueel syndroom. Dit houdt in dat je klachten ontstaan voor je menstruatie. De meest voorkomende klachten zijn: stemmingswisselingen, hoofdpijn, een kort lontje, pijnlijke borsten en geen energie. Bij de meeste vrouwen beginnen deze klachten net na de eisprong. Je kunt maar liefst twee weken per maand het gevoel hebben dat je niet jezelf bent. Andere vrouwen krijgen dit enkele dagen voorafgaand aan de menstruatie.
PMS ontstaat door de verandering van de hormonen progesteron en oestrogeen. Het zit zo: na je menstruatie stijgt het hormoon oestrogeen. Dit hormoon blijft stijgen tot aan je ovulatie. Na je ovulatie neemt het hormoon oestrogeen af.
Vanaf je ovulatie gaat juist het hormoon progesteron stijgen. De taak van progesteron is om jouw immuunsysteem te onderdrukken zodat de spermacel jouw eicel kan bereiken en die kan bevruchten. Progesteron zorgt er dus voor dat je zwanger blijft.
Naast deze taak, heeft progesteron nog andere belangrijke functies. Het is bijvoorbeeld de bouwstof van cortisol (hét hormoon dat aangemaakt wordt bij stress). Om cortisol aan te maken, gebruikt het lichaam progesteron. Dat betekent dat bij veel stress je lichaam veel progesteron verbruikt en er te weinig progesteron overblijft om de eigen functies uit te voeren. Dat is vaak de start van PMS klachten.
Hoeveel last jij ervaart van PMS is afhankelijk van hoe jouw hormonen in balans zijn, hoe gezond jij eet, hoeveel je beweegt, slaapt en hoeveel stress je hebt.
Ik zie regelmatig vrouwen in mijn praktijk die zich maar één week per maand zichzelf voelen. Ze hebben verschrikkelijk veel last van de menstruatie met veel bloedverlies of heftige klachten. Na een dag of acht zijn ze blij dat het voorbij is. Dan hebben ze één goede week waarin ze on top of the world zijn om vervolgens na de ovulatie te veranderen in een compleet ander persoon door de PMS klachten. Met stemmingswisselingen, depressieve gevoelens en energie die helemaal weg is.
Het is een logische gedachte om naar anticonceptie te grijpen -zoals de pil of spiraal- om je hormonen te reguleren in de hoop dat je daardoor jezelf weer wordt. Alleen dat word je niet. Bij het gebruik van anticonceptie kun je nog steeds dezelfde klachten ervaren, omdat je lichaam niet lekker reageert op de hormonen van de anticonceptie.
Dat komt omdat je synthetische hormonen krijgt toegediend. Elke dag dezelfde hoeveelheid. Terwijl jouw eigen cyclus niet de hele maand door dezelfde hoeveelheid oestrogeen of progesteron aanmaakt. Sommige vinden het de oplossing. Anderen krijgen het gevoel dat alle emoties afzwakken en ze nooit meer echt blij of verdrietig zijn. Dit wil je toch niet? Daarom is dit in mijn visie niet de juiste oplossing voor je PMS klachten.
Dat is een vraag die ik veel krijg, en ja dat kan. PMS is geen voorbode voor onvruchtbaarheid, maar het is meer een teken om jou te vertellen dat je niet lief genoeg voor jezelf bent geweest.
Tijdens de zwangerschap zul je geen last hebben van deze klachten, omdat je lichaam dan veel progesteron gaat produceren. Wél wil ik je adviseren om met je PMS klachten aan de slag te gaan voor je zwanger wilt worden. Je zorgt er dan voor dat je hormonen in balans zijn en geeft daarmee de beste basis aan je lichaam voor een zwangerschap en aan je kindje als start voor de ontwikkeling. De zwangerschap bepaalt als het ware de ‘hormoon toekomst’ van jullie kindje.
Wat je kunt doen om PMS klachten te verminderen, is beter voor jezelf zorgen. De aanmaak van cortisol moet omlaag zodat je meer progesteron over houdt. En dat betekent dat je minder stress in je lichaam wilt.
Ontspannen, dat is het allerbelangrijkste. Ren je altijd door? Kinderen, huishouden en werk zorgen ervoor dat tijd voor jezelf er vaak bij in schiet, met als gevolg dat je in de avond doodmoe op de bank ploft. Probeer door de dag heen kleine momentjes van rust te nemen. Hierbij geef ik je drie voorbeelden:
1.Op de WC 10x diep in en uit ademen
Diep vanuit je buik ademen brengt je lichaam in ontspannen status. Vind je dit lastig? Leg je handen op je onderbuik en adem daar rustig naartoe. 4 tellen in, 8 tellen uit. Herhaal dit 10x en je voelt de spanning uit je lichaam wegzakken. Vergeet je dit vaak? Doe het dan iedere keer als je op de WC zit. Na een tijdje zit het in je systeem en doe je het elke keer als je naar de WC gaat.
2. Voor je uit staren
Wanneer was het voor het laatst dat je niets deed? Helemaal niets? Op het moment dat je HE-LE-MAAL niets doet komt je lichaam ook in ontspanning. Doe dat door tijdens het werk met een kop thee voor je uit te staren. Of zet in je agenda elk uur ‘een paar minuten naar buiten staren’. Plan daarnaast voor jezelf elke dag tijd in om helemaal niets te doen.
Vind je dat lastig? Start dan met vijf minuten. Zet een wekker zodat je niet de hele tijd op je telefoon kijkt of de vijf minuten om zijn. Sluit je ogen en laat alle gedachten de revue passeren.
3. Voeden in plaats van vullen
Alcohol, suikers en gefrituurd voedsel zijn triggers voor PMS. Bij erge klachten zou ik deze producten zoveel mogelijk laten staan en vervangen door verse producten. Je voedt je lichaam dan met echt voedsel waar het bouwstoffen uit kan halen, in plaats van dat je lege genotsproducten eet. Brandstof voor hormonen vind je in cholesterol. Dat zit in gezonde vetten zoals roomboter, kokosolie en zuivel.
Ook zorgen twee tot drie stuks fruit per dag en minimaal 500 gram groenten ervoor dat je lekker veel vitaminen en mineralen binnen krijgt om de processen in je lichaam goed te laten functioneren.
Hoe je dat doet? Denk bijvoorbeeld aan groenten en fruit in je ontbijt: scrambled eggs met groenten erin of een havermoutje waar je bietjes of wortel doorheen mengt met een lepel kokosolie of een scheutje olijfolie.
Als lunch kan je voor een groentesoep of een salade kiezen naast je dagelijkse boterhammen of crackers. Avocado, roomboter, olijven, eieren, vis, kip of vlees zijn top om erin te verwerken. Nog wat groenten bij het diner en je komt zo makkelijk aan de 500 gram op een dag.
Heel veel vrouwen hebben last van PMS klachten en daar komen er jaarlijks nog meer vrouwen bij. Orthomoleculair zijn deze klachten eenvoudig te verhelpen. De afgelopen jaren heb ik al veel vrouwen daarbij mogen helpen.
Wil jij ook meer energie en geen last meer van stemmingswisselingen? De hele maand fit doorkomen waar niet alleen jíj blij mee bent, maar je partner en kinderen ook?
Hoe fijn zou dat zijn?
Wij kunnen samen deze resultaten halen! Ik maak een persoonlijk plan voor je met daarin alle stappen die je mag doorlopen om je hormonen te herstellen. Daarin staan onder andere voeding en ontspanning centraal. Ik geef je bijvoorbeeld weekmenu’s ter inspiratie en we gaan diep in op waar jouw klachten vandaan komen.
Je merkt dat er vaak al binnen een cyclus de eerste resultaten komen. Het persoonlijk plan wat ik voor je maak, met daarin alle stappen die je mag doorlopen om je hormonen te herstellen, zorgen voor de rest van de resultaten.
Wil jij een persoonlijk plan waarin gekeken wordt waardoor jouw PMS klachten zijn ontstaan? Lees er hier alles over.
Alle sessies kunnen ook online plaats vinden.
Copyright © 2024 Brigittevanderwielen.nl