De menstruatiecyclus

In de baarmoeder wordt al vastgelegd wanneer je menstruatiecyclus ongeveer begint

Op het moment dat jij in de baarmoeder zat van jouw moeder wordt er gekeken hoe jouw leven buiten de baarmoeder zal zijn.

Is het een veilige omgeving? Is er genoeg eten en drinken op de wereld? Deze vragen worden beantwoord door de levensstijl van jouw moeder.

Heeft jouw moeder veel stress? Eet ze heel weinig óf heel slecht? Dit zijn allemaal risiciofactoren waardoor het lijkt dat het buiten de baarmoeder een moeilijke strijd wordt om te overleven.

Gevolg daarvan? Dat jij snel vruchtbaar moet zijn, want de kans dat jij heel oud zal worden is behoorlijk klein, hurry up dus om kinderen te baren.

Dat zorgt ervoor dat jouw menstruatiecyclus vroeg zal starten. Op het moment dat je vetpercentage hoog genoeg is, krijgt het lichaam een seintje dat er genoeg vetreserves zijn en er oestrogeen aangemaakt kan worden. Dat is de start van je menstruatiecyclus.

Dan duurt het nog ongeveer 3 jaar voordat deze optimaal is en de ovulatie goed plaats vindt.
Fast forward naar nu.

Hoeveel dagen duurt de menstruatiecyclus?

Je kunt je menstruatiecyclus berekenen door te tellen vanaf de eerste dag van je menstruatie, dat is de eerste dag van je cyclus. Deze telt door tot de laatste dag voor je menstruatie.

Er zijn vele apps om je menstruatiecyclus te berekenen. Ik gebruik de app “flow” om de cyclus bij te houden. Een normale cyclus heeft een lengte van 28 t/m 32 dagen. Alles daarbuiten is een teken dat je hormonen niet in balans zijn.

Duurt jouw menstruatie korter dan 4 dagen? Dat kan duiden op een tekort aan oestrogeen.

Heftige menstruaties waarbij je veel bloed verliest, slijmproppen verliest, je kleurafwijkingen hebt of juist bijna geen bloedverlies verliest zijn allemaal tekenen dat de hormonen oestrogeen en progesteron uit balans zijn.

De ovulatie bepaalt of je een goede menstruatiecyclus hebt

Yes! Niet de lengte van de menstruatie of de cyclus bepaald of je hormonen in balans zijn maar de ovulatie laat zien of jouw cyclus in balans is.

De ovulatie moet rond dag 14-16 zijn. Op het moment dat de ovulatie rond die tijd is betekent dat de hormonen oestrogeen en progesteron in ritme zijn.

Vanaf het moment dat je jouw menstruatie hebt ga je oestrogeen opbouwen. Dit zorgt ervoor dat de follikel rijpt en tijdens de ovulatie los kan laten. Vanaf dat moment rond dag 12 gaat je lichaam progesteron produceren, tot aan dag 26. Rond dag 26 herkent het lichaam of het eitje bevrucht is = zwanger. Als het eitje niet bevrucht is wordt de menstruatie in gang gezet zodat het riedeltje weer overnieuw begint.

Zoals je leest herkent je lichaam pas rond dag 26 of je zwanger bent. Dat betekent dat je lichaam zich elke maand na de ovulatie tot aan de menstruatie voorbereid op een zwangerschap. Tekenen daarvan is meer drang naar eten (zoet) tijdens het tweede deel van je menstruatiecyclus.

Wat als je hormonen uit balans zijn?

Op het moment dat jouw oestrogeen, testosteron en progesteron niet in ritme lopen ga je klachten krijgen. Je kunt teveel oestrogeen hebben, teveel testosteron maar vaak is het probleem ook te weinig progesteron.

Naast dat oestrogeen, testosteron en progesteron hormonen zijn uit je menstruatiecyclus zijn ze ook betrokken bij meer dan 300 andere processen.

Op het moment dat je te veel van je lichaam vraagt, de hormonen niet meer kunnen functioneren zoals ze zouden moeten. Kan je hele diverse klachten krijgen.

Denk aan:

Totaal uitlopende klachten die van oorsprong allemaal dezelfde oorzaak hebben: De hormonen zijn uit balans.

Vaak niet alleen oestrogeen, testosteron of progesteron die uit balans zijn maar ook cortisol en insuline.

Hormoonchecklist

Ben jij benieuwd naar jouw hormonen?

Check in 6 stappen welke hormonen uit balans zijn!

Vraag mijn gratis hormoonchecklist aan én ontdek in 6 stappen welke hormonen uit balans zijn

Goed dat je de checklist aanvraagt, ik ben benieuwd met welke reden jij de checklist aanvraagt.*

Oorzaken van een korte menstruatiecyclus

Een te korte menstruatiecyclus kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is het een tekort aan progesteron. Heb je veel stress? Cortisol wordt aangemaakt op het moment dat je stress hebt. Om cortisol te kunnen produceren gebruikt je lichaam progesteron als bouwstof. Op het moment dat je veel stress hebt, verbuik je veel progesteron en kan je cyclus uit balans raken. Dit kan een van de oorzaken zijn van een te korte menstruatiecyclus.

Oorzaken van een te lange menstruatiecyclus

In de praktijk zie ik veel vrouwen met een te lange menstruatiecyclus. Vaak zie je dit bij vrouwen die meer testosteron in zich hebben. Klachten zoals PCOS, acné en overbeharing zijn vaak gekoppeld aan een langere menstruatiecyclus.

Maar na een griepje, vaccinatie of na corona komt het heel veel voor dat vrouwen geen menstruatie hebben en de cyclus langer duurt.

Ben jij benieuwd welke hormonen bij jou uit balans zijn? Vraag hierboven de gratis hormoonchecklist aan. Een checklist waarbij per hormoon uitgelegd staat welke klachten horen bij een te veel van dat hormoon en welke klachten horen bij een tekort van een bepaald hormoon.

Wil je liever meteen samen aan de slag om zo snel mogelijk jouw cyclus op de rit te krijgen? Kijk bij het kopje: “werk met mij” welke manier het beste bij jou past of vul hieronder het formulier in dan ontvang je zo snel mogelijk een mailtje terug.

Gratis EMB test

Start voor 31 juli met HormoNEI

Om te vieren dat de website live is krijg je een gratis EMB test als je start met HormoNEI. Betaal je voor 31 juli kan je starten uitstellen tot 1 september.

Gebruik de kortingscode EMB2024 en de EMB test wordt automatisch aan je bestelling toegevoegd.